Na čo sa ma pýtate najčastejšie

Aby som ušetrila Váš aj moj čas, pokúsim sa na tomto mieste zhrnúť odpovede na najčastejšie Vaše otázky, ktoré mi posielate. Pokiaľ by ste predsalen potrebovali vedieť aj niečo, na čo ste odpoveď nenašli, neváhajte mi napísať.

Koľko šiat je aktuálne v zbierke? Nuž, toto číslo sa neustále mení a k dnešnému dňu je v zbierke presne 113 šiat. K tomu treba pripočítať aj rozne doplnky, ako napríklad spodnice, kombinétky, rukavičky, topánky a samozrejme závoje či korunky.

Ako som sa k zberateľstvu dostala? Úplnou náhodou, keď som si „adoptovala“ prvé svadobné šaty. Postupne k nim pribúdali ďalšie a ďalšie až som si jedného dňa uvedomila, že vlastne vytváram doma úžasnú zbierku mapujúcu kúsok svadobnej histórie (a nielen svadobnej).

Ako sa o šaty starám? Starostlivosť o šaty ma vyslovene teší, hoci je to náročná činnosť a občas sa mi pri tom trasú ruky od akejsi vnútornej zodpovednosti. Ale je to zároveň činnosť, ktorá mi pomáha každé šaty spoznať do detailu, „spriateliť“ sa s nimi. Po vybalení z krabice si šaty vždy najskor očami prebehnem, zistím, či niekde nie sú poškodené, či ich nebude treba šiť. To, že ich treba vetrať a vyprať, je viac ako isté v 99% prípadoch. Po vypraní, vybielení, vyvetraní, vyžehlení šaty archivujem. Všetky šaty, ktoré sa ku mne dostanú, majú svoju vlastnú „osobnú“ zložku, kde sú podrobne uvedené všetky údaje, ktoré sa mi k šatám podarilo získať, príbehy ich majiteliek, no najma presné údaje ako rok ich ušitia, meno majiteľky, lokalita, kde boli ušité…ďalej evidujem, čo všetko k šatám patrí a pridelím im číslo.

V čom šaty periem? To je otázka! Zvyknem hovoriť, že každý kúsok potrebuje svoj vlastný očistný kúpeľ, svoj vlastný lektvar. Základom každého úspešného prania je poznanie materiálu a potom aj povodu škvrny, či špiny, ktorá sa do šiat zažrala. Pri praní mi pomáha aj poznanie roku, v ktorom boli šaty ušité, lebo čím sú šaty staršie, tým citlivejší prístup a postup si vyžadujú.

Úspešné pranie a bielenie začína pomerne dlhým namáčaním vo vlažnej vode. Niekedy pridávam jedlú sódu, niekedy kyselinu citrónovú, niekedy šampón na mastné vlasy. Najťažším orieškom sú škvrny z hrdze, tie sú trvalé, ale dajú sa zmierniť. Tak teda- namáčam a namáčam a namáčam. V poslednej fáze pridávam eco prípravok na škvrny a šaty nechávam v rukách pračky na programe pre ručné pranie so zníženými otáčkami žmýkania. Praniu v pračke sa vyhnú šaty, ktoré nemajú dostatočné pevné šitie a presne také šaty si nechávam na pranie v teplom a slnečnom počasí, aby mohli dobre preschnúť aj bez agresívneho žmýkania. Inak, slniečko je veľkým pomocníkom pri bielení, robí mi sloniu službu.

Poradím vám ako presne oprať tie vaše staručké šaty? Bohužiaľ nie, neporadím a nie preto, že by som nechcela, ale preto, že radiť na diaľku a len na základe fotiek, ktoré mi posielate, je príliš veľká zodpovednosť a ja by som nerada poradiť zle. Lebo vďaka zlej, hoc aj dobre mienenej rade, možu šaty po vašej mame, babke, prababke utrpieť veľkú škodu.

Odhadnem vek a hodnotu šiat, ktoré máte doma? Nie, prepáčte, ale aj na túto otázku odpoviem nie a opať vzápatí dodávam, že tak robím nie preto, lebo by som nechcela, ale preto, že po prvé- určovaním ceny šiat sa nezaoberám, nemám na to potrebné vzdelanie a po druhé, šaty, ktoré nemám reálne pred sebou a vidím ich len sprostredkovane cez fotografiu, možu svojim vzhľadom „klamať“. Ruky mi zvazuje zas a znova zodpovednosť za informácie, ktoré by som vám dala a ktoré by nemuseli byť pravdivé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *